• Dnes je: Štvrtok 02. mája 2024 meniny má Žigmunt

Mäkké vianočné medovníky

Doba prípravy :

100 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
múka hladká 650 g
maslo 250 g
cukor kryštálový 250 g
vajcia 3 ks
med 3 pol. lyžica
mletá škorica 1 káv. lyžička
sóda jedlá 1 káv. lyžička
perníkové korenie 1 káv. lyžička
vajce na potretie 1 ks
Postup prípravy :
Vymiešame vajcia s cukrom a zmäknutým maslom, pridáme ostatné suroviny a vypracujeme cesto. Cesto je dobré následne zabaliť do fólie a nechať v chlade aspoň hodinu odpočívať, aby trochu stuhlo (alebo si môžeme cesto nachystať už deň vopred a nechať v chlade cez noc). Na pomúčenej doske postupne rozvaľkáme časti cesta a vykrajujeme medovníčky ľubovoľných tvarov. Ukladáme ich na plech (ktorý sme vystlali papierom na pečenie). Medovníčky ukladáme na plech s medzerami od seba, aby sa nám pri pečení nespojili. Vrch medovníkov potrieme pred pečením rozšľahaným vajcom a ozdobíme vlašským orechom. Pečieme vo vopred vyhriatej trúbe na 175 - 180 °C dozlatista asi 10 – 15 minút (podľa veľkosti a hrúbky medovníkov).

Obtiažnosť prípravy :

Stredná náročnost

Poznámky :
Uvedené množstvo surovín postačí cca na 4 veľké plechy medovníkov. Medovníky môžeme ozdobiť podľa chuti: mandľou, lieskovým orieškom, či po dopečení čokoládou, bielkovou alebo citrónovou polevou.

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.