Lasagne

Cesto na Lasagne sme si uz pripravily, tak podme rovno na recept na chutne Lasagne s mäskom a syrom.

 


Lasagne

 

Suroviny :



1kg bravčového stehna

2 väčšie cibule

500 ml paradajkovej pasty

2 konzervy sekaných paradajok

Hrsť sušených hríbov

1l mlieka

500g eidam

Červená mletá paprika – sladká

Čierne mleté korenie

Oregáno

Muškátový orech mletý

Mleté chilli

5 vrchovatých PL hladkej múky

Lasagne – cestovinové pláty

 

Postup :

Mäso si umyjeme, odblaníme a namelieme. Kupovať už pomleté mäsko neodporúčam :)

 

Kým melieme mäso, necháme si v troche vody spariť sušené huby.

 

Nadrobno nakrájanú cibuľku začneme restovať na oleji. Použijeme trochu väčšie množstvo.

 

Cibuľku necháme skaramelizovať.

 

Na skaramelizovanú cibuľku dáme pomleté mäso, a restujeme.

 

Keď sa mäso zatiahne, pridáme koreniny, červenú mletú papriku, čierne mleté korenie, oregáno, mleté chilli, soľ. Zarestujeme.

 

Pridáme paradajkovú šťavu a sekané paradajky, zaresrujeme.

 

Podlejeme vodou tak, aby bolo mäso ponorene, a pridáme sparené nadrobno nakrájané huby. A dusíme odokryté do mäkka, občas premiešame. Je dôležité, aby sa väčšina tekutiny vyvarila a zmes nebola príliš riedka.

 

Kým sa nám udusí mäso, pripravíme si bešamel. Tu mi prosím prepáčte mierny prešľap proti gastronómií, lebo ja som na prípravu bešamelu použila olej a nie maslo ako by to malo byť. Takže do približne 1dcl oleja prisypeme 5 vrchovatých lyžíc  múky, a chvíľu restujeme. Dávame pozor, aby nám zápražka nezhnedla. Následne pridáme 1l studeného mlieka, osolíme, a varíme za stáleho miešania do zhustnutia.

 

Bešamel varíme pokiaľ nestratí múkovú chuť, a na záver dochutíme ešte strúhaným muškátovým orieškom. Hotový bešamel odstavíme bokom.

 

Pekáč alebo jánske sklo vymastíme olejom,

 

A začíname vrstviť. Ako prvú vrstvu dáme malé množstvo mäsovej zmesi, zabránime tak tomu, aby sa nám spodný plát cesta prichitil.

 

Položíme pláty cesta.

 

Ja som použila doma vyrobené čerstvé lasagne, ale môžete použiť aj kupované, len ich pred použitím musíte uvariť v osolenej vode. Pokiaľ si chcete spraviť vlastné, na stránke je zdokumentovaný aj postup výroby domácich cestovín :)

 

Na pláty cesta dáme opäť mäsovú zmes, ale tento raz viac.

 



Ďalšia vrstva je strúhaný eidam,

 

Na syr dáme bešamel, a pokračujeme od znova (cesto, mäso, syr, bešamel).

 

Posledné „poschodie“ je trochu iné, na pláty cesta dáme bešamel, a naň už len syr. Takto pripravené lasagne pečieme zakryté na 180°C približne hodinu pri teplovzdušnej rúre, na 200°C pri elektrickej rúre. Na posledných približne 10 minút odokryjeme, aby povrch zozlatol.

 

Uvedené suroviny sú na cca 10-12 porcií, záleží na ich veľkosti ;)

DOBRÚ CHUŤ :)

 



Tagy: , ,

5 komentárov k “Lasagne”

  1. Slávka píše:

    Dobrý deň.
    Tie doma robené cestoviny je potrebné normálne uvariť a potom použiť, či sa dávajú surové ?

    Ďakujem.

    Slávka

  2. admin píše:

    zalezi ako stare su domace cestoviny, ked ich spravite cerstve tak lasagnove cesto nemusite varit, ak uz mate ususene cesto tak treba normalne uvarit ako kupovane

  3. Lucia píše:

    Ja kupovane lasagne len namocim do horucej vody a tak kladiem na plech. Tak su potom al dente.

  4. Rastislav píše:

    ahojte ja som robil už tretí krát Lasagne ale neviem vy robíte na Lasagne cesto alebo cestovinu neni lepšie si kúpiť Lasagne platí a dať to na pekáč je to cca 4 poschodia a Lasagne ešte aj pre tých čo to budú čítať nevarte cele ich dať na pekáč a zmekunu v rúre..

  5. Katka píše:

    Ahojte, ja pouzivam kupene cesto na lasane, pred pecenim ich len namocim do horucej vody a nasledne vrstvym. Nepouzivam besamel, ale namiesto toho dam len syr. Jedlo je potom lahsie pre zaludok a chut vyborna. Lazane este zalejem sladkou smotanou a prajem dobru chut. Uz len pockam na novu kuchinu a mozem si ich zas navarit :)

Zanechať komentár